Ik houd van je

Ik houd van je

Dit zijn de meest helende woorden die er bestaan.Het zijn ook de woorden, die we het liefst horen; van onze geliefden, onze ouders, vrienden, kinderen. Ze zijn verbonden met gevoelens van warmte, tederheid, veiligheid, geborgenheid en vooral met gevoelens van geaccepteerd worden om wie en wat we zijn.

Maar al gauw in de dagelijkse beslommeringen van het leven kunnen we deze woorden niet echt meer “horen”; niet echt ontvangen. Ze beroeren ons hart niet langer en verliezen zo hun betekenis voor ons.

We ervaren een leegte en voelen ons niet compleet. We gaan op zoek en reiken om ons heen. En als we iemand anders vinden, die dan tegen ons zegt: “Ik houd van je”, krijgen we de bevestiging, waar we zo wanhopig naar verlangen. We voelen ons weer bemind, geborgen en geaccepteerd zoals we zijn. We voelen ons compleet. Na korte of soms lange tijd raakt de ontvangst weer verstoord en ervaren we de leegte en de geschiedenis herhaalt zich …. Steeds weer.

Totdat we ons ineens bewust worden, dat we steeds maar weer buiten ons naar bevestiging zoeken en dan ook steeds weer van een koude kermis thuiskomen. Is dit het dan, waar we naar op zoek zijn, deze frustraties of is er meer dan dat?

En dan begint het moeizame zoeken naar ons zelf, naar ons diepste wezen, onze essentie. We ontdekken, dat we weinig of zelfs geen waardering voor ons zelf op kunnen brengen. We ontdekken dat we geen greintje zelfrespect hebben, laat staan LIEFDE voor ons zelf kunnen voelen.

Maar als we dan uiteindelijk na heel veel vallen en opstaan, vanuit de grond van ons hart tegen ons zelf kunnen zeggen: IK HOUD VAN JE, dan pas kan de “zelfhaat”, die op het diepste niveau in ons innerlijk verborgen ligt, oplossen en komt de helende stroom op gang. We staan ons zelf niet meer in de weg. We geven ons zelf toestemming om heel te worden, compleet in ons zelf.

“IK HOUD VAN JE” zijn werkelijk de meest helende woorden, die Jij uit kunt spreken …. naar Jezelf.